Kokoomusnaisten Vikman: Vanhemmuuden kustannusten tasaamista ei saa vesittää

12.2.2016

Sofia Vikman toimii Kokoomuksen Naisten Liiton puheenjohtajana.
Sofia Vikman toimii Kokoomuksen Naisten Liiton puheenjohtajana.

Kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikman vaatii
työmarkkinaosapuolilta onnistumista vanhemmuuden kustannusten tasaamisessa. Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta ovat jälleen käynnissä.

Vikmanin mukaan osana Suomen ja suomalaisen työn kilpailukyvyn parantamista on tärkeää poistaa rakenteellisia esteitä naisten työuramahdollisuuksien tieltä.

"On tärkeää, että onnistumme hyödyntämään yhä koulutetumpien naistemme osaamisen työelämässä. Vanhemmuuden kustannusten tasaaminen parantaa naisten uramahdollisuuksia ja työmarkkina-asemaa sekä luo aitoa mahdollisuuksien tasa-arvoa työmarkkinoille," Vikman sanoo.

Hallitus on taannut työmarkkinajärjestöille neuvottelurauhan jäädyttämällä oman kilpailukykylakipakettinsa, johon vanhemmuuden kustannusten tasaaminen jo sisältyi. Jos yhteiskuntasopimus syntyy, hallitus luopuu omasta lakipaketistaan.

"Naisten uramahdollisuudet eivät saa jäätyä 'pakkolakien' mukana vaan
työmarkkinajärjestöjen on kyettävä viimein kantamaan vastuunsa vanhemmuuden kustannusten tasaamisesta," Vikman sanoo.

Vikmanin mukaan vanhemmuuden kustannusten tasaamisen on joka tapauksessa tapahduttava.

"Mikäli työmarkkinaosapuolet kuitenkin tuttuun tapaansa unohtavat asian
neuvotteluissaan, on hallituksen ja eduskunnan tehtävä vanhemmuuden kustannusten tasaus siinäkin tapauksessa, että hallituksen kilpailukykylakipaketti muutoin väistyisi sopimisen tieltä," Vikman vaatii.

Vikman pitää äidin työnantajalle vanhemmuudesta lankeavia kustannuksia pahimpana naisten tasa-arvoisten uramahdollisuuksien rakenteellisena esteenä. Hän muistuttaa, että vanhemmuuden kustannusten epätasainen jakautuminen on heikentänyt naisten urakehitystä ja mahdollisuuksia työllistyä vakituiseen työsuhteeseen.

"Vanhemmuuden kustannusten jakamisen vesittyminen olisi myrkkyä naisten
tasa-arvoisille uramahdollisuuksille. Nainen ei saa olla miestä suurempi riski
työnantajalle palkata", Vikman sanoo.

Pitkään odotettu vanhemmuuden kustannusten tasaus sisältyi hallituksen tammikuussa jäädytettyyn kilpailukykylakipakettiin. Työmarkkinaosapuolilta odotetaan ratkaisua yhteiskuntasopimuksesta, jonka täyttäessä viiden prosentin kilpailukyvyn parannustavoitteen hallitus on luvannut vetää ns. 'pakkolakinsa' pois.

Lisätiedot:
kansanedustaja
Sofia Vikman