Kannanotto 16.12.2020

17.12.2020

Pidetään huolta, ettei kukaan jää yksin.

Vuoden yksi tärkeimmistä juhlistamme joulu on kohta edessämme. Moni miettiikin tällä hetkellä, miten joulua voi juhlia turvallisesti koronapandemia huomioiden. Nyt on tärkeätä, että meistä jokainen tekee osuutensa koronapandemian kukistamiseksi. Koronapandemian vuoksi ihmisten yksinäisyys on lisääntynyt. Yksinäisyyden vaikutukset ihmisten hyvinvoinnille tullaan näkemään lähiaikojen kysymyksinä. Monille erityisesti joulu on perinteisesti ollut aikaa, joka vietetään perheen ja läheisten kanssa. Tulevasta joulusta on pandemian vuoksi tulossa monilta osin hyvin poikkeuksellinen. 

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL suosittelee viettämään joulua vain 
läheisimpien ihmisten kanssa ja käyttämään luovuutta muiden tapaamisessa. Fyysisesti läsnä toivotaan olevan vain ne henkilöt, jotka normaalistikin elävät yhdessä. THL kehottaa harkitsemaan tarkasti, onko viisasta viettää joulua suuren määrän sukulaisia ympäri Suomen kesken. Keski-Suomessa seurataan virallisia suosituksia ja määräyksiä tarkoin. Vastuu on yhteinen jouluajasta huolimatta. Määräykset eristävät, mutta ne myös mahdollistavat – erilaisen joulun.
 
Kokoomusnaiset toivovat, että kaikki miettivät nyt tapoja, joilla joulusta tehdään mahdollisimman turvallinen kaikille. Vältetään jouluruuhkia tekemällä jouluostokset ja -valmistelut hyvissä ajoin. Kokoomusnaiset kannustavat kaikkia hankkimaan joululahjat ja -muistamiset kotimaisilta yrityksiltä ja näin tekemään oman osuutensa auttamalla yrityksiä selviämään tästä kriisistä. Koronakriisin myötä moni, varsinkin pieni yritys on joutunut koville. Yrittäjiäkään ei saa jättää nyt yksin. 


On tärkeätä muistaa turvallisesti kaukaisempiakin sukulaisia, erityisesti ikäihmisiä ja riskiryhmiin kuuluvia. Videopuhelut, joiden välityksellä lapsenlapset voivat jakaa jouluriemua, turvallisesti oven taakse viedyt joulutervehdykset ja ulkotiloissa tapaamiset varmasti ilahduttavat kaikkia. Voisiko tänä jouluna lähteä yhdessä joulukävelylle, jonka pystyy toteuttamaan hyvin turvavälit huomioiden? Monet suomalaiset palvelutalot ovat jo alkaneet organisoida videotervehdysten ja -tapaamisten mahdollistamista. On myös hyvä kuunnella, miten läheiset haluavat heitä muistettavan.
 
Yksinäisyyttä on monenlaista riippuen elämäntilanteista. Taustalla voi olla suuria menetyksiä yksin jäämisestä, sairaudesta tai perhetilanteiden muutoksien vuoksi.  Kun viettää ensimmäistä kertaa joulua yksin, ihminen on uuden edessä. Joulupyhinä tyhjyyden tunne saattaa tulla korostetusti esiin.  Myös täysin tuntemattomia, yksinäisyydestä kärsiviä ihmisiä on mahdollista muistaa monin tavoin. Palvelutalot ympäri Suomen järjestävät joulukorttikeräyksiä ja kukkakaupat yhdessä eri tahojen kanssa organisoivat Kukka yksinäisille -kampanjoita. Jouluna yksinäisyys puhututtaa enemmän kuin muulloin. Lisäksi lapsia on mahdollista muistaa, esimerkiksi hankkimalla joululahja niille, jotka muutoin jäisivät ilman lahjaa. Näitä kampanjoita järjestävät monet eri yhdistykset laajalti eri paikkakunnilla.  

Keski-Suomen Kokoomusnaiset toivottavat hyvää ja rauhallista joulua kaikille. Tänäkin jouluna tulee muistaa, ettei kukaan jää yksin. Joulu on hyväntekemiselle sopivaa aikaa.

 

Kannanotto pohjautuu Kokoomusnaisten Liittohallituksen 11.12.2020 julkaisemaan kannanottoon.