Lenita Toivakka: Sipilän veromalli rasittaisi pk-yrittäjiä
11.6.2013

Oppositio on soimannut pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kehysriihessä tekemää yritysverouudistusta. Suurin osa kritiikistä ei ole kohdistunut päätöksen sisältöön, vaan sen keskeneräisyyteen – vaikka kehysriihessä tarkoitus olikin sopia vasta uudistuksen suurista linjoista.
Yksityiskohtainen verolakivalmistelu lausuntokierroksineen käynnistyy seuraavassa vaiheessa.
Yksi uudistuksen sisällön suurimpia kritisoijia on yllättäen ollut keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Vaikka Sipilä pyrkii esiintymään yrittäjien puhemiehenä, hänen ulostulonsa kuitenkin kertovat muuta.
Sipilän mukaan yrittäjät eivät tarvitse uutta kasvuun kannustavaa veroalea (KL 4.4.2013). Heti kehysriihen jälkeen Sipilä murehti julkisuudessa sitä, miten uudistuksen porsaanreiät tukitaan, jotteivät jotkut yrittäjät pääse niistä hyötymään. Heti perään tuore puheenjohtaja voivotteli, että hallitus pilaa uudistuksellaan yrittäjyyden maineen.
Maanantain 3.6.2013 Kauppalehdessä Sipilä puolestaan linjasi, että yksinkertaisinta olisi ollut tehdä yhteisöveron kevennystä vastaava kiristys osinkoverotuksen puolella.
Sipilän esittämä malli tarkoittaisi mittavia veronkorotuksia erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Ero Sipilän mallin ja hallituksen uudistuksen välillä on merkittävä, sillä hallituksen mallissa yritysten kokonaisverorasitus pienenee huomattavasti – noin 650 miljoonan euron edestä, josta yhteisöveron alentamisen osuus on noin 450 miljoonaa euroa.
Yritysten työllistämiseen ja taseiden kasvattamiseen tähtäävä verouudistus haluttiin toteuttaa nimenomaan siten, että yhteisöverokevennyksellä luodaan vientiyrityksillemme kansainvälistä kilpailukykyä. Ehtona oli, ettei kevennystä missään tapauksessa saa maksattaa pk-yrityksillä. Nyt jos koskaan on pidettävä huolta kaikenkokoisten yritysten kannustavuudesta. Tällä saralla tehtävää vielä riittää muun muassa muiden kuin osakeyhtiömuotoisten yritysten kohdalla. Työllistävän verouudistuksen on jatkuttava.
Eduskunta keskustelee seuraavan kerran kehyspäätöksen suurista linjoista ensi viikon keskiviikkona, kun selontekoon liittyvä mietintö valmistuu valtiovarainvaliokunnasta. Tämän keskustelun yhteydessä toivoisin kuulevani puheenjohtaja Sipilältä tarkempia linjauksia siitä, miten hän tuon 450 miljoonan euron lisälaskun yritysten kesken jakaisi.
Kirjoittaja Lenita Toivakka on kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.