Mielipide: Sain takaisin luottamukseni synnytysosastoon

1.2.2021

Anniina Runtuvuori-Salmela: mielipidekirjoitus Keskisuomalaisessa 27.1.2021

 
Sain kolmannen lapsen kesällä 2020. Aikaisempien raskauksien ja synnytysten aikana kokemani epäasiallinen kohtelu olivat jättäneet minuun luottamuspulan sekä puolustautuvan asenteen hoitohenkilökuntaa kohtaan.

Syksyllä 2019 valmistauduin lukemalla paljon erilaisista synnytyksistä ja keskustelemalla useiden ihmisten kanssa heidän kokemuksistaan niin Keski-Suomessa kuin muuallakin. Olin vuoden lopulla henkisesti valmis käymään läpi uudelleen nämä koettelemukset.

Vierailu äitiyspolilla hämmensi ja sai minut ajattelemaan, että ehkä vuosien aikana odotusajan ja synnytyksen hoidossa on tapahtunut muutos parempaan. Myös neuvolapalvelut olivat kokeneet muutoksia, onneksi myös parempaan suuntaan.

Kun pikkuhiljaa aloin taas luottaa järjestelmään ja uskomaan, että tästä tulisi täysin erilainen synnytys, tulivat koronarajoitukset puheenaiheeksi ja lopulta voimaan.

Synnytysvalmennukset lopetettiin, tulevat vanhemmat eivät päässeet synnytysosastolle vierailemaan ja tutustumaan paikkoihin, ei päässyt keskustelemaan kätilöiden kanssa huoneista ja kivunlievityksistä, neuvolaan ja ultriin ei päässyt kukaan enää mukaan, synnytysosastolle ei päässyt kukaan käymään eivätkä puolisot päässeet kunnolla osallistumaan synnytyksiin.

Kaikki nämä kiellot tulivat nopeasti ja ohjeistukset eivät olleet edes hoitohenkilökunnalle täysin selviä. Osa synnyttäjistä päätyi valitsemaan kotisynnytyksen. Luottamuspula nosti taas päätään

Olin vuoden lopulla henkisesti valmis käymään läpi uudelleen nämä koettelemukset.

Ilman puolison tukea, synnytys sairaalassa tuntui mahdottomalta ajatukselta. Syöksysynnyttäjänä kun ei välttämättä sinne saliin ehdi. Osa rajoituksista oli myös ristiriidassa muiden ohjeistusten kanssa.

Paras apu oli keskustelut äitiyspolikäyntien aikana. Heidän rauhallinen asenteensa ja itsevarmuutensa siirtyivät myös minuun. Palvelu oli selkeästi muuttunut enemmän potilasystävällisemmäksi ja ihmisläheisemmäksi.

Itse synnytys oli jälleen nopea, mutta alkupeloista huolimatta, kätilöt ja lääkäri olivat asiallisia ja kuuntelivat oikeasti tuntemuksia. He ottivat tilanteen haltuun ja pystyin ensimmäistä kertaa keskittymään itse tekemiseen ilman pelkoa, että minun kipuja, toiveita tai tahtoa ei kuunneltaisi.

Kiireessä se synnytystoivelistakin jäi laukun pohjalle. Koronarajoitukset eivät näkyneet muuten, kuin että osastot olivat todella rauhallisia ilman vierailijoita.

Vaikka kätilöt olivat tukena ja kannustavia, puolison rooli oli merkittävä. Kätilöt eivät voi valitettavsti korvata puolison aikaan saamaa kivunlievitystä ja mielenrauhaa. Siksi olenkin kiitollinen, että puolisoni pääsi mukaan tuekseni ja näkemään lapsensa syntymän. Se hetki on korvaamaton.

Iso kiitos Keski-Suomen keskussairaalan äitiyspoli Gravidalle ja synnytysvastaanotolle. Korona-ajasta, helteistä ja kiireestä huolimatta, synnytys oli eheyttävä kokemus, joka palautti luottamukseni hoitohenkilökuntaan. Kiitos myös naistenosastolle rauhallisesta, palauttavasta ja rennosta ilmapiiristä synnytyksen jälkeen. Teette upeaa työtä!

Tästä synnytyksestä todella tuli erilainen. Kiitos, että teitte synnytyskokemuksestamme täydellisen.

https://www.ksml.fi/paakirjoitus-mielipide/3417734

Kirjoittaja on Keski-Suomen Kokoomusnaisten piirihallituksen jäsen ja kuntavaaliehdokas Jyväskylässä.